Oświadczenie Zarządu SWS ws. Wojciecha Biedronia

Warszawa, 14 lutego2019 r.

.

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU STOWARZYSZENIA WOLNEGO SŁOWA
W SPRAWIE WOJCIECHA BIEDRONIA

Stowarzyszenie Wolnego Słowa od kilkunastu lat walczy o wykreślenie art.212 z kodeksu karnego. Uważamy, że wszelkie sprawy o naruszenie czci i godności powinny być rozstrzygane w trybie postępowania cywilnego.

Wyrok w sprawie redaktora Wojciecha Biedronia jest kolejnym przykładem nadużywania postępowania karnego.

Wszystkie ugrupowania polityczne wielokrotnie deklarowały, że po wygraniu wyborów skreślą art. 212 z k.k. Żadne nie dotrzymało słowa.

Apelujemy po raz kolejny, szczególnie do mającego większość parlamentarną Prawa i Sprawiedliwości, o wykreślenie art. 212 z kk i zastąpienie jego treści odpowiednimi zapisami w kodeksie cywilnym. Prawo i Sprawiedliwość mówi, że dotrzymuje słowa. Czekamy więc na szybkie zmiany w prawie, które oczekiwane są przez środowiska dziennikarskie i obywatelskie.

Zarząd Stowarzyszenia Wolnego Słowa

.

OSW Biedroń.jpg

Prawa Człowieka Dostrzegam - wystawa

sws_plakat(1).jpg

Od 5 maja 2019 r. do 31 grudnia 2019 r. w siedzibie Stowarzyszenia Wolnego Słowa przy ul. Marszałkowskiej 7 można oglądać wystawę prac fotograficznych Macieja Byczkowskiego „Prawa Człowieka. Dostrzegam.”
Wystawę można obejrzeć od poniedziałku do piątku, w godzinach 10:00-17:00. W sobotę i niedzielę wystawa będzie udostępniona dla grup zorganizowanych, po wcześniejszym kontakcie z SWS. Serdecznie zapraszamy!
*Istnieje możliwość ustalenia późniejszej godziny zwiedzania w dni robocze. W tym celu prosimy o kontakt z przedstawicielem SWS pod nr telefonu 22 405 66 30; +48 515 940 535; mail: sws@sws.org.pl

Więcej informacji na temat wystawy „Prawa Człowieka. Dostrzegam” można uzyskać na stronie internetowej: http://art.ensi.net oraz www.ensi.net

Pitax dla OPP

Upitax-new-pobierz-maly.png

Darmowy Program PIT dostarcza
Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych

w ramach projektu PITax.pl dla OPP

Jak nas znaleźć

Stowarzyszenie Wolnego Słowa mieści się przy ul. Marszałkowskiej 7 w Warszawie (wejście od ul. Emila Zoli).