Oświadczenie Zarządu SWS ws. Magdaleny Ogórek

.

Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Wolnego Słowa
w sprawie Magdaleny Ogórek

Stowarzyszenie Wolnego słowa wyraża oburzenie z powodu napaści na red. Magdalenę Ogórek. Wolność słowa i zgromadzeń, leżące u podstaw demokratycznego państwa nie mogą być wykorzystywane do zachowań sprzecznych nie tylko z porządkiem prawnym ale przede wszystkim z ideą, dla której zostały ustanowione.

Nie po raz pierwszy w debacie publicznej dochodzi do fizycznej agresji wobec osób mających odmienne przekonania.

Przejawy agresji skierowanej przeciwko dziennikarzom, a także wszystkim innym korzystającym ze swoich niezbywalnych praw do wyrażania swoich poglądów, stanowią zagrożenie dla podstawowych wolności obywatelskich i podważają zasady cywilizowanej debaty publicznej.

Prawo do krytyki nie może być wyrażane w formie fizycznych ataków, które jako sprzeczne ze standardami życia społecznego, zasługują na bezwzględne potępienie.

Zarząd Stowarzyszenia Wolnego Słowa

.

Oświadczenie M_Ogorek.jpg

Prawa Człowieka Dostrzegam - wystawa

sws_plakat(1).jpg

Od 5 maja 2019 r. do 31 grudnia 2019 r. w siedzibie Stowarzyszenia Wolnego Słowa przy ul. Marszałkowskiej 7 można oglądać wystawę prac fotograficznych Macieja Byczkowskiego „Prawa Człowieka. Dostrzegam.”
Wystawę można obejrzeć od poniedziałku do piątku, w godzinach 10:00-17:00. W sobotę i niedzielę wystawa będzie udostępniona dla grup zorganizowanych, po wcześniejszym kontakcie z SWS. Serdecznie zapraszamy!
*Istnieje możliwość ustalenia późniejszej godziny zwiedzania w dni robocze. W tym celu prosimy o kontakt z przedstawicielem SWS pod nr telefonu 22 405 66 30; +48 515 940 535; mail: sws@sws.org.pl

Więcej informacji na temat wystawy „Prawa Człowieka. Dostrzegam” można uzyskać na stronie internetowej: http://art.ensi.net oraz www.ensi.net

Pitax dla OPP

Upitax-new-pobierz-maly.png

Darmowy Program PIT dostarcza
Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych

w ramach projektu PITax.pl dla OPP

Jak nas znaleźć

Stowarzyszenie Wolnego Słowa mieści się przy ul. Marszałkowskiej 7 w Warszawie (wejście od ul. Emila Zoli).